Nässpray vid graviditet

Många gravida kvinnor lider av nästäppa vid graviditeten. Här redogör vi kring nässpray och andra tips och tricks vid nästäppa.

Nästäppa vid graviditet

Vid graviditet är det vanligt att blir täppt i näsan


 

Att vara förkyld och täppt i näsan är vanligt när man är man är gravid. Även de kvinnor som inte vanligtvis kommer på att använda otrivin eller andra avsvällande nässpray, läkemedel eller näsdroppar känner sig ibland nödgade att ta till olika produkter under graviditeten.

Vad beror detta på? Varför gravida får detta är inte helt klarlagt bland läkare men ett försvagat immunförsvar kan leda till förkylning och nästäppa.

Utöver graviditet kan andra orsaker till att nästäppa vara känsliga slemhinnor eller allergier. Ofta går besvären över av sig själv, men ibland behövs som sagt behandling med läkemedel. Viktigt att notera är att avsvällande nässpray inte ska ses som ett botemedel mot förkylning utan endast lindrar förkylningens mest besvärliga symptom.

Märk väl att många läkemedel som appliceras via nässpray och används för behandling när näsan är täppt är kärlsammandragande och bör inte användas mer än 10 dagar i sträck.

Åtgärder mot nästäppa under gravidet:

Gamla husmorsknep som avsvällande nässpray med koksaltlösning är bra när man behandlar nästäppa. Då andelen är högre i nässprayen än i människokroppen dras vätska ur den svullnade slemhinnan och nästäppan mildras. Koksaltlösning via nässpray har inga påvisade biverkningar och går därför bra att använda under lång tid. För en del gravida blir nästäppan uppenbart påtaglig och näsdroppar som innehåller koksalt räcker inte alltid för att lindra besvären.

Vissa menar på att detta är en naturlig del av en graviditet även om den är besvärande. Alla vill vi dock hitta information kring snabba och kortsiktiga lösningar och nästäppa skiljer sig inte från resten av livet.

Det är även viktigt att använda rätt mängd näsdroppar då för mycket kan bli en risk att kännas obehagligt och rinnigt. Att överdosera läkemedel är inte att rekomendera och man kan alltid rådfråga en läkare om man skulle vara osäker på något.

Är avsvällande nässpray farligt?

Nej, inga studier har visat på att om man använder nässpray vid nästäppa kan påverka hälsan. Dock bör man tala med apotekare eller läkare om huruvudida preparatet är kärlsammandragande. I sådant fall bör det inte användas i mer än 10 dagar utan uppehåll.

Är nässpray farligt för fostret?

Produkter som Nasonex och andra liknande läkemedel går att använda enligt infromation som står på bipacksedeln utan att näsan skadas och det finns inga data på att mänskliga foster skadas av näsdroppar.

Således ska det inte medföra några risker med avsvällande nässpräy när man är gravid så länge som det används med måtta.

När barnet är fött och det är dags för amning är det bra om man håller god handhygien och använder handsprit för att inte virus och baktierier ska skada barnet.

Många andra preparat som tobak i form av ciggaretter och snus samt alkohol och droger är dock skadliga för fostret och bör undvikas helt under när man är gravid.

Att använda Otrivin

Otrivin är ett poplärt läkemedel som används av både kvinnor och män vid förkylning. Utöver xylometazolin innehåller Otrivin den aktiva substansen ipratropium. Detta gör Otrivin till en effektiv nässpray, något som delas av andra läkemedel med samma aktiva ämnen.

Kliniska studier visar att Otrivin och liknande läkemedel har en avsvällande effekt på blodkärlen i näsans slemhinnor vilket vidgar och öppnar upp näsan så att frisk luft kan komma in. Eftersom läkemedlet behandlar själva problemområdet minskar trycket i bihålorna och effektivt minskar effekten av nästäppan. Detta är givetvis oberoende om man är gravid eller ej.

Vad mer kan man göra för att lindra sin förkylning vid en graviditet?

Det finns vissa saker man kan göra för att lindra besvären.

  • Dricka mycket vatten så att man udviker att bli uttorkad.
  • Undvika att anstränga sig. Om man fortsätter en aktiv livsstil har kroppen svårt att återhämta sig. Därför är det stor risk att det tar längre tid att bli frisk igen.
  • Drick varma drycker om man har ont i halsen.
  • Tillbringa tid i ett ventilerat utrymme med något uppvärmd frisk luft.

Läs mer:

Varför kan vi inte bli gravida?

Fertilitetstestet