Öka fertiliteten och öka chansen att bli gravid
Har du och din partner försökt att bli gravida under lång tid men inte lyckats? Kanske är du orolig över att din fertilitet minskat eller att du inte kan bli gravid? Att försöka bli gravid kan vara påfrestande, men det är vanligare med nedsatt fertilitet, än att man inte kan bli gravid alls. Det finns sätt att öka fertiliteten och därmed öka chanserna att bli gravid. Först när man försökt bli gravid under ett års tid utan framgång har man rätt att få hjälp.
Öka fertiliteten och öka chansen att bli gravid
Ungefär vart femte par har någon gång i livet haft svårigheter att få barn. Att ha tålamod och försöka igen kan vara utmanande när både längtan och viljan efter barn ökar. Det finns inga läkemedel eller kosttillskott man kan äta för att öka fertiliteten och därmed öka chansen att bli gravid. Däremot är ett sunt leverne med motion, varierad kost och sömn viktiga grundstommar för att ge kroppen rätt förutsättningar till ökad fertilitet och ökad chans att bli gravid. Här listar vi några av dem:
Menstruationscykel
Menscykeln räknas från första dagen kvinnan har mens fram till första dagen i nästa menstruation. I genomsnitt varar menscykeln omkring 28 dagar. I mitten av cykeln, cirka 14 dagar innan nästa mens börjar, sker ägglossningen. Då lossnar ett mognat ägg från äggstocken. Ägget fångas sedan upp av äggledaren och förs ner till livmodern. På vägen till livmodern kan ägget bli befruktat av spermier och du kan bli gravid.
Notera hur regelbunden din mens är. Idag finns det appar som kan hjälpa dig att ha koll på dagarna. Föredrar du analogt går det lika bra att göra egna anteckningar i en kalender.
Många använder också ägglossningstest som hjälp till att tajma när det är mest optimalt för samlag givet när kvinnan har ägglossning. Dessa kan köpas på apotek och kan hjälpa dig att öka chanserna att bli gravid.
Kost
Tänk på att äta en varierad och näringsrik kost med mycket frukt och grönsaker. Ät mer av mat som innehåller mycket näring, så som fisk, skaldjur, ägg, inälvsmat, kött, mörkgröna grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Detta kan öka dina möjligheter att bli gravid.
Folsyra
Kosttillskottet folsyra, brukar också kallas folat, är en sorts B-vitamin som är viktigt för bildandet av hormoner och som är bra för både män och kvinnors fertilitet. Folsyran ökar inte chansen att bli gravid, däremot kan man se att brist på folsyra kan orsaka tidiga missfall och missbildningar med ryggmärgsbråck hos barnet. Vet du med dig att du får i dig för lite folsyra kan det vara bra att ta ett kosttillskott med folsyra om dagen för att undvika risk för missfall. Folsyra finns naturligt i mat som exempelvis:
- gröna bladgrönsaker som spenat och ruccola
- baljväxter som bönor, kikärter, gröna ärter och linser
- kål som broccoli, brysselkål och blomkål
- bär som jordgubbar, hallon och björnbär
- fullkornsprodukter som havregryn och andra fullkornsgryn
- Filmjölk och yoghurt
- Lever
Motion & träning
Regelbunden motion stärker kroppen och ökar sannolikheten att bli gravid. Motion hjälper dig även att gå ner i vikt om du är överviktig. För kvinnor som tränar hårt eller på elitnivå finns risken för utebliven ägglossning då intensiv träning utsätter kroppen för stress. Om du tränar väldigt mycket kan det vara bra att minska träningsfrekvensen och/eller träningsintensiteten för att öka möjligheten att bli gravid.
Sex
Störst chans att bli gravid snabbt är att ha samlag tre dagar innan ägglossningen, på dagen för ägglossning och 24 timmar efter ägglossningen. Samlag under dessa dagar ökar sannolikheten för att bli gravid. När du och din partner får orgasm samtidigt kan även detta öka chanserna att bli gravida då den kvinnliga orgasmen gör så att livmodermunnen drar ihop sig, vilket kan hjälpa spermierna att ta sig in i livmoderhalsen och vidare ut i äggledarna.
Vikt
Både under- och övervikt kan påverka fertiliteten och chansen att bli gravid hos både män och kvinnor. Såväl låg vikt som övervikt ger ökad risk för oregelbundna menstruationscykler och utebliven ägglossning. Män med övervikt har oftare sämre spermaprov.
Vill du få tips på hur du kan äta mer hälsosamt? Här finns ett enkelt snabbtest: livsmedelsverket.se
Koffein
Effekterna av koffein är många. Studier visar att om man intar mer än 30mg koffein dagligen, vilket motsvarar ca 4-6 koppar kaffe, nedsätts fertiliteten med upp till 35 %. Detta då koffein blockerar adenosin och stimulerar kortisol och adrenalin, dvs ditt stressystem. Kaffe/energidryck/svart te är med andra ord som att dricka flytande stress (även grönt eller vitt te och kakao i stora mängder).
Stress
Det har gjorts flertal undersökningar gällande om stress kan påverka fertiliteten och det är begränsat vad undersökningarna har visat. Att få tipset att ”slappna av” kan vara svårt att anamma och påståendet stämmer inte alltid heller. Stress i västerländsk vardaglig mening gör dig inte infertil. Uttalad stress kan dock leda till hormonstörningar, oregelbundna menstruationer och utglesad ägglossning vilket kan påverka fertiliteten negativt och därmed göra det svårare att bli gravid. Studier som har gjorts på kvinnor som genomgår IVF-behandling har inte kunnat visa något samband mellan graviditetschans och stress.
Rökning
Rökning påverkar kvaliteten på både ägg och spermier och kan göra det svårare att bli gravid. Att sluta röka ökar chansen att bli gravid och kan förkorta tiden det tar att bli gravid. Det tar ca 50% längre tid för dem som röker att uppnå graviditet jämfört med dem som inte röker. Snus kan ha liknande effekt. Rökning påverkar även äggreserven så att den minskar snabbare vilket leder till en förkortad fertil period och tidigare kommer i klimakteriet jämfört med icke-rökare. Behöver du hjälp att sluta röka? Läs mer här slutaroka.se
Alkohol
Riklig alkoholkonsumtion försvagar fertiliteten hos såväl kvinnor som män. Att dagligen inta mycket alkohol kan leda till störningar i spermieproduktionen och försämra fertiliteten också hos kvinnor. Måttlig konsumtion är däremot inte skadlig. Vill du få bättre koll på dina alkoholvanor kan du läsa mer här: iq.se
Intag av läkemedel och mediciner
Prata med din läkare om du regelbundet använder läkemedel eller äter medicin då olika läkemedel kan påverka din fertilitet och chansen att bli gravid.
Ta hand om er relation
I genomsnitt tar det upp till 7 månader att bli gravid, ibland ännu längre. Försök ha tålamod och värna om er relation och varandra. Skratta och ha roligt tillsammans. I trygga relationer ges också utrymme för båda parter att hänge sig åt intensivt lustfyllda upplevelser med varandra vilket i sin tur leder till ett härligt sexliv och ökad chans att bli gravida.
Sammanfattning
- Förstå din menscykel
- Ät en näringsrik och varierad kost
- Motion & träning
- Håll en hälsosam vikt
- Minska intaget av koffein
- Varva ned
- Undvik tobak
- Undvik alkohol och droger
- Se över intag av mediciner
- Ta hand om er relation